Skip to main content

Sensorische Integratie therapie

(Sensorische Informatieverwerking)

Sensorische informatieverwerking heeft te maken met de verwerking van de informatie die we binnen krijgen via onze zintuigen. De zintuigen helpen ons om dingen waar te nemen en de omgeving beter te verkennen. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld de oren om te horen, de tong om te proeven, de neus om te ruiken, de huid om te voelen en de ogen om te zien. De verwerking van deze prikkels gebeurt de hele dag door. Het is een normaal proces waar we ons meestal niet bewust van zijn. Onze zintuigen geven deze informatie door aan de hersenen, daar wordt alle informatie verwerkt tot een compleet geheel. Wanneer we het over prikkels hebben, gaat het vooral om de informatie die we vanuit onze 8 zintuigen waarnemen. Namelijk het waarnemen van tactiele prikkels, auditieve prikkels, visuele prikkels, prioprioceptieve systeem, vestibulaire systeem en interoceptie. Kinderen met sensorische informatie problemen hebben zintuigen die niet goed samenwerken. De prikkelverwerking verloopt daardoor moeizamer.

Hoe verloopt het onderzoek:

Het onderzoek bestaat uit een intake gesprek, een observatie van het kind en het afnemen van een motorische test (M-ABC). Bij het vermoeden van een probleem in de sensorische informatieverwerking, zal u gevraagd worden om de Sensory Profile-NL in te vullen. Dit is een uitgebreide vragenlijst voor ouders, die meet hoe uw kind sensorische informatie verwerkt in alledaagse situaties. Nadat alle vragen ingevuld zijn komt er een duidelijke score per zintuigsysteem naar voren. Zo wordt uw kind vergeleken met andere kinderen en kan gezien worden of uw kind duidelijk anders reageert.
Op basis van de
uitkomsten/bevindingen vanuit het intake gesprek, het motorisch onderzoek en de Sensory-Profile kan verder advies gegeven worden t.a.v. de behandeling.